Rabarberkaka med syrensocker och mandel

rabarbersyren6G8A9120

Kristi Himmelsfärdshelgen är alltid intensiv på Solhaga, men just i år var jag faktiskt ledig och hann med en massa roligt. Bland annat bakade jag hemma, inte ofta det händer nuförtiden! Jag knyckte några syrenblommor från Slöinge Pensionat, gjorde syrensocker och en rabarberkaka till våra långväga gäster.

rabarbersyren6G8A9118

Rabarbern fick jag plocka hos rara June på Rosgatan, hon gör inte upp allt själv så jag byter mot bullar.

Rabarberkaka med syrensocker och mandel
500 g rabarber, rensad i bitar

80 g (2 dl) havregryn
140 g (1,5 dl) syrensocker (går såklart bra med helt vanligt socker också)
100 g (1,75 dl) vetemjöl
3 g (1/2 tsk) bakpulver
15 g (1 krm) vaniljsocker
80 g hackad mandel

125 g smör
50 g (1/2 dl) grädde
70 g (0,5 dl) sirap
en nypa salt

syrensocker_4705

Syrensockret gjorde jag genom att helt enkelt mixa 500 g socker med 5 rejäla klasar syrenblommor (jag rensade bort de största stjälkarna först).

syrensocker_4706

Sockret som inte gick åt till kakan lade jag på tork i bageriet. Blir fint som topping på en tarte med italiensk maräng till exempel.

rabarber58083764029

Skölj rabarbern och skär den i bitar. Lägg i en smord form. Blanda allt det torra i en skål. Smält smör, grädde och sirap i en kastrull och häll sedan över det torra. Blanda till en smet och bred ut över rabarbern.

rabarbersyren6G8A9124

Baka i ugn i på 150°C i 30–45 minuter, eller till lagom färg. Garnera med syrenblommor och servera ljummen med vispgrädde.

hjuleberg_sara_ante_4722

När vi hade vinkat hejdå till gästerna åkte jag och Ante till Hjulebergs slott i Abild. Slottet har öppet bara en gång per år då deras gigantiska skogar av rhododendron blommar.

hjuleberg_4719

Mäktigt med detta blommande hav som bäddar in slottet.

hjuleberg_4720

Men kanske ännu mer magiskt att uppleva från insidan.

rhododendron_4728

Vår egen buske hemma på Solhaga ter sig genast lite mindre mäktig än den brukar, men jag tror att gästerna som fikade här säkert var imponerade ändå.

mrcake_4732

Vi åkte en sväng till Göteborg, passade på att köpa lite fika på nyöppnade Mr Cake och hälsa på Moa och Isabelle, som båda jobbat på Solhaga tidigare.

mrcake_4738

Vi bjöd Antes kollegor på sockerchock lagom till måndagsmötet. Min favorit var velvetcroissanten med krämig fyllning. Det är något av det bästa jag vet, att åka iväg och fika på ställen som är helt olika Solhaga. Nu förbereder vi oss för nationaldag imorgon, superfint väder och många är lediga. Det blir fint!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s