Tre snapsar

6G8A8592_snaps

Något av det finaste med att bo på landet är att vara nära naturens eget skafferi. När vi bodde i stan, inte hände det då att vi gick och plockade ogräs vid vägkanten för att sätta egen snaps till midsommar? Numera är det bara att sträcka ut armen och se vad som fastnar i näven. Idag tänkte jag att ni skulle få tips på tre fina snapsar som jag tycker om. Hinner bli klara till midsommar! Och hittar du inte just de här råvarorna så går det bra med allt som är ätbart och gott.

fladersnaps_3866

Just nu är flädern precis utslagen mitt emot bageriet på andra sidan Ågatan.
Den här snapsen har jag bloggat om förut, men vi tar den i repris:

Borgmästarns snaps med fläder och citron
20 fläderblommor
1 ekologisk citron
750 cl brännvin special
cirka 1/2 dl sockerlag

Varva fläderblommor och skivad citron i en burk med lock. Häll över det mesta av brännvinet, spara 1/3 att späda med. Låt stå i två dagar.
Sila genom ett kaffefilter och späd med resten av brännvinet till lagom stark flädersmak.
Koka en sockerlag på hälften socker, hälften vatten. Smaka av med sockerlag till lagom sötma.

DSC08848_hallontra

Hallonträ är en otippad råvara som jag fick upp ögonen för tack vare Mikael på Ugglarps Grönt, han brukar koka te på dem. Man plockar helt enkelt de hallonpinnar som vissnat och gjort sitt, knäcker sönder dem lite och häller brännvin på.

Snaps med fänkål & hallonträ
2 msk fänkålsfrö
hallonträ
Stöt fänkålsfrö i mortel. Bryt av hallonpinnarna i bitar så att det blir mer kontaktyta med brännvinet. Lägg i en burk och häll över brännvin så att det täcker. Låt stå i ett par dagar. Sila och häll upp på flaska.

DSC08840hallontra

Se där, ett litet glas med fantastiska smaker! Tror att detta faktiskt är min favorit. Kan tänka mig att den skulle bli ännu godare med lite kummin i också.

johannesortsnaps_6G8A0891

Och så har vi klassikern – med johannesört. Blommar snart i nästan varenda dikeskant här runt Slöinge.

Snaps med johannesört
En näve blommor, en deciliter ungefär
En flaska brännvin

Ofta står det i recept att man först gör en essens på blommorna och brännvin precis så att det täcker. Då får man lite bättre koll på hur stark smaken ska vara och kan späda ut den med lagom mycket sprit. Men jag hällde på allt brännvin med en gång och lät stå i en sluten burk i några dagar. Se vilken fin färg det blev! Bara att sila och hälla upp på flaska.

6G8A8604_snapskrus

Alla tre snapsarna har serverats på Borgmästargården. Annsi, Tilda och jag var i Roskilde för inte så längesedan och hämtade mer av borgmästarporslinet. Jens Harald Qvistgaards serie Relief för Kronjyden runt 1950. Det är så många gäster som kommenterar och tycker om det här fina stengodset. Under de tre som gått sedan vi startade har en del gått sönder, men nu fick vi nys om ett större parti med många fina delar på Lauritz.com.

6G8A8581_snapskrus

Det visade sig nu att det vi trott var en äggkopp egentligen är ett snapskrus. Så fint att det går att använda till båda! Och det lilla fatet är egentligen en askkopp, men vem röker nuförtiden? Vi serverar salt på istället.

sara_tilda_porslin_3638

Jag och Tilda packar ner skatten för transport till Sverige.

tilda_smorre_3643

Men innan hemresa blev det smörrebröd såklart. Vi beställde in fler än vad som var rimligt på mysiga Pipers Hus. Rekommenderar verkligen att boka bord där om ni har vägarna förbi. Kan något vara godare än ett riktigt fint smörrebröd med öl och snaps? I stunder som dessa är livet bara gott.

3 reaktioner på ”Tre snapsar

  1. Så gott med Smörrebrö !
    Här blir alltid bara en whisky som snaps, men visst man kan ju ändra sig :)
    Önskar dig en fin helg! / Gizze

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s