Ni vet, saker som är nyttiga och som man borde tycka om? I många år har jag verkligen försökt tycka att keso är gott, men inte lyckats. Inte förrän jag fick det här receptet av min vän Amanda, och då är keson söndermixad till oigenkännlighet så jag vet inte om det räknas egentligen. Gott är det iallafall, och ett bra glutenfritt alternativ till vanliga plättar eller pannkakor.
Det här brukar jag ofta göra till helgfrukost eller när jag är ledig mitt i veckan. Smeten går snabbt att mixa ihop, och kan stå framme vid spisen. Eftersom alla i familjen gillar att gå upp vid olika tidpunkter låter jag alla själv steka sina plättar allteftersom det passar.
Kesoplättar
till 4 personer
500 g keso
5 ägg
2 msk fiberhusk
1/2 tsk salt
smör till stekning
Mixa allt med mixerstav till en slät smet.
Hetta upp stekpannan ordentligt, i med en ordentlig klick smör. Klicka ut smeten i pannan och sänk värmen. Jag brukar platta till plättarna lite med stekspaden. Jag steker gärna på låg värme för att få den fina gyllengula ytan.
Dags att vända. Här går jag ut i trädgården och plockar lite aroniabär att blanda ner i sylten, då är plättarna klara lagom till jag kommer in.
Jag serverar med äppel- och jordgubbssylt, lite vispad grädde och rostade solrosfrön.
Här sitter vi länge med kaffe och tidning tills Benny blir alldeles otålig och vill gå ut. Extra härligt just idag eftersom vi fortfarande håller på att hämta oss från en väldigt rolig 50-årsfest i fredags.
Vi hade all anledning att fira också, eftersom Borgmästargården blev uppflyttad till plats två på listan över Sveriges bästa kaféer enligt White Guide. Helt fantastiskt!
Den bästa helgen på länge. Dagen avslutades med att Myra och jag fick en ridtur i skogen med Skessa och Johann hos Jennifer på Hellagården. Hoppas er helg var lika fin!
yoba