Tre tips till drömmare

Den här veckan är det Ante och jag som har hand om instagramkontot @levdindromfbg. Vi är två i raden av många entreprenörer i Falkenberg som får chansen att berätta om hur det är att leva sin dröm på landsbygden.

sara_kurs_5379

Jag har suttit och bläddrat bland gamla foton och får nästan svindel när jag gräver i gömmorna. Minns så väl det oemotståndliga drivet och viljan att kasta sig ut och skapa en ny tillvaro. Här är jag på kurs med Jan Hedh 2010 och har precis lärt mig hur man viker en deg. Kursen var egentligen för bagare, men jag lyckades mygla mig till en plats. Fick googla på bagarkläder innan för att inte känna mig helt bortkommen för jag hade aldrig ens varit i ett bageri tidigare.

sara_ante_malar_4071

Något som jag och Ante ofta fick höra då var att det var så modigt. Vissa uttalade ordet modigt med äkta entusiasm medan vi hos andra kunde ana ett visst mått av skepsis. Det fanns helt klart förutfattade meningar om hur det skulle gå för folk som till sålde sin lägenhet i centrala Göteborg och satsade varenda krona på ett bageri i Slöinge. Typ inte så bra. Men jag funderade mycket över alternativet – att inte ta steget och rulla på i gamla hjulspår hade på sätt och vis inneburit ännu större risker i längden.

stenugnsbagerskan_0513

Här är första artikeln om mig i lokaltidningen, jag minns att journalisten var väldigt tveksam och undrande till hela spektaklet. Men vi var helt säkra på att vi satsade rätt. Solhaga Stenugnsbageri skulle bli ”ett av Sveriges bästa och mest omtalade bagerier”, för det hade vi skrivit i vår affärsplan. När andra ställde frågan ”vad ska ni göra om det inte går bra” kontrade vi med ”hur ska vi hantera när det går riktigt bra?”. Jag minns att vi förberedde el till en extra ugn och massor av trefaskontakter i bagerilokalen för framtida maskiner och storproduktion. Tankarna på succé blev en självuppfyllande profetia som vi haft förmånen att tampas med ända sedan vi öppnade.

SaraWennerström2_9822

Utifrån kan det se väldigt romantiskt ut att lämna det gamla livet, och sådär härligt blomma ut i ett eget företagande. Posera med utslaget hår framför nyrenoverad stenugn med en gammal brödspade och så. Men det krävs en hel del krass verklighetsanalys innan man tar steget. Vi hade gjort vår hemläxa, undersökt marknaden och tagit reda på så mycket fakta vi kunde. Det var ett beslut som fått mogna under lång tid och som togs med både hjärta och hjärna.

Skiftet från dröm till vår nya verklighet skulle kunna sammanfattas i tre konkreta tips:

elin_gustaf_sara

1. Tänk stort. Sikta högt och satsa professionellt. Chansen är större att din idé lyfter om andra uppfattar att det verkligen är på riktigt och du verkligen tror på det själv. Du kan börja i liten skala, bättre att göra få saker bra än många saker dåligt. Men kompromissa aldrig med kvalitet och presentation. Var lika strukturerad som om du drev ett större företag även om du är liten, då är du förberedd på succé och det blir det enklare att växa.

sara_intervju_44921

2. Tänk nytt. Många kan bli skrämda av tanken på att satsa på något okänt. Men det kan faktiskt gå bra just på grund av att du inte har erfarenhet av den bransch du ger dig in i. Att komma med nya ögon från ett annat yrkesområde kan innebära stora fördelar. Du har inte förutfattade meningar som gör att du fastnar i samma spår som alla andra. Chansen är större att du hittar din egen väg och blir synlig på ditt eget sätt. I vårt fall har vi haft enorma fördelar av min bakgrund inom media. En annan framgångsfaktor har varit strukturerade arbetssätt och budgetarbete som jag hade i bagaget från min roll som projektledare på kommunikationsbyrå. Och inte minst alla våra år med scenframträdanden inom musik och teater. Alla sorters erfarenheter kan bidra till att forma något unikt.

daniel_anna_0189

3. Tänk på andra. Det händer intressanta saker med företagandet när man upphör att fokusera så mycket på sig själv och istället vänder sig utåt och lyssnar. På sin publik, på andra företagare runtomkring, på vilka samarbeten som är möjliga. Vi hade aldrig klarat oss utan det starka nätverket som finns i Falkenberg, där inställningen är att man hellre samarbetar än konkurrerar. Som när våra goda grannar Daniel och Anna på kafferosteriet öppnade kafé i somras, då gjorde vi reklam för varandra och stärkte Slöinge som besöksmål för fikasugna.

Du som funderar på att starta eller redan driver ett bageri – du vet väl om att du kan kontakta mig för upp till en timmes rådgivning utan kostnad? Sedan ett år tillbaka är jag rådgivare genom Eldrimner – nationellt resurscentrum för mathantverk. Så roligt att följa olika personer både i Sverige och utomlands, som är mitt i olika stadier av att förverkliga drömmen.

En reaktion på ”Tre tips till drömmare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s