Julbröd med tranbär, mandel & kanel

Hej mitt i julstöket, det var längesedan ni hörde från mig nu. Det har blivit en naturlig paus från bloggen, den här hösten har jag satsat på att ta hand om min familj och livet utanför bageriet. Både för att det behövdes och för att jag ville.

Men jag ser till min stora glädje att det är många som klickar runt här inne och bakar efter mina recept. Så jag tänkte att jag tittar in en stund för att ge er ett av mina nya, det här extra lyxiga formbrödet till ostar med aprikoser, tranbär, mandel, valnötter och kanel.

Receptet är inspirerat av ett frukt & nötbröd som bakas på Lyckans stenugnsbageri i Hunnebostrand där Jan Hedh och hela gänget från min hantverksbagarutbildning var och bakade då det begav sig i början av 2010-talet. Det är längesedan, men jag minns så tydligt första gången jag fick smaka det där brödet. Ända sedan dess har jag velat göra något liknande, och här är min egen version.

Tranbär & mandel
4 mindre formbröd eller 2 stora

Dag 1 blötläggning
500 g vatten
400 g klippt råg eller krossad
100 g rostade havregryn
35 g salt

Dag 2 blötläggning
60 g mandel
30 g valnötter
120 g torkade hela aprikoser
150 g torkade tranbär

Dag 2 bortgörning
200 g vatten
160 g rågsurdeg
100 g dinkel fullkorn
400 g vetemjöl
10 g kanel
30 g jäst

Blötlägg frukt och nötter. Kör övriga ingredienser i degblandare i 30 minuter. Sila bort vattnet från frukt & mandel och blanda ner ett par minuter eller tills det är färdigt. Låt jäsa i bunken 45-60 minuter.

Lägg upp degen i formar, låt jäsa en stund till om det behövs. Strö över havregryn.

Sätt in bröden på 280°C och sänk värmen till 200°C. Baka 30 minuter i form, ta sedan ut bröden ur formarna och baka vidare ytterligare cirka 30 minuter eller tills de har rätt färg och innertemperatur 98°C.

6G8A0087_barmandel

Så gott till julens ostar. Provade en skiva till lunch idag med Skrea bondost på, det var himmelskt

solhaga_gran_ante_8277.jpg

En del julmys har vi hunnit med i december. Ante tyckte att vi skulle ha åtminstone en liten gran utanför bageriet. Vi grävde upp den med rötterna och planterade i en bytta. Vännerna Håkan och Karin dök upp precis i rätt tid för att hjälpa till med det sista piffet.

gillespepparkaksdeg_8283

Precis efter att jag tog bilden skulle jag tömma brevlådan och vad hittade jag där? Ett halvt paket Gilles pepparkaksdeg. Vi spekulerade länge på hur vi skulle tolka detta. Är det ett hot? Bajs och bomber i brevlådan har man hört om, men detta var något nytt. Vi bestämde oss för att det nog bara var någon som ville skoja.

sara_benny_gran_8349

Att välja årets gran är ingen lek, vi begav oss till Toften i Heberg, där årets ekobonde Carl Jonsson håller öppet varje år inför jul. Eftersom vi har levande ljus och riktiga äpplen i granen måste grenarna vara glesa men ändå inte för klena. Vi gick igenom hela skogen träd för träd innan vi hittade den här. Perfekt att kapa några grenar nertill för att få plats med det berg av klappar som jag vet att det kommer att bli…

sara_ante_jul_8375

Vi åker sällan på marknad nuförtiden, men när Marcus och Lisa på Skrea matbruk ställde till med en spontan julmarknad kunde vi bara inte tacka nej. Min bistra min beror på att vi var försenade, ni vet dessa dagar som bara inte vill sig… vörtbröden hade ingen jäst och blev för små, jag hade glömt brödpåsar, och när vi väl var på plats började det regna och storma så mycket att vi blev blöta i ryggen trots att vi stod under tak.

ante_skreamatbruk_8383

Men allt löste sig med mycket gott humör, och vilken oväntad användning vi fick för Antes skidkläder i rött som han köpte inför årets sportlovsresa. Det var många fina besökare som kom trots vädret, mamma körde hit med nya vörtbröd direkt från bageriet och vi sålde slut på alla bröd. Det varma badet som väntade när jag kom hem var kanske årets allra bästa. Hoppas att ni också har en fin december!

2 reaktioner på ”Julbröd med tranbär, mandel & kanel

 1. Så du har badat – Då är du Ren…till jul :)
  Brödet låter mycket gott!

  Jag har äntligen skrivit på papper för lägenheten, men är så slut (i både huvud och kropp, stöp utanför affären för några veckor sen och i förrgår kanade jag nerför källartrappen-antagligen dags att börja andas…)

  Sitter med en kopp kaffe och ska strax skära Brynt Smörkola med Havssalt ;)
  Sonen har tänt årets första brasa…Hans första som husägare- med inneboende mor..men om några veckor blir han av med mig- flyttar hela 100 meter nerför backen :D

  Såg att ni stänger i helgerna, så skönt för er!
  Önskar Dig och familjen en riktigt skön kul jul! KRAM Gizze

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s