Lugn i stormen

Idag ringde P4 Halland och frågade om jag ville prata om livet som företagare mitt i energikrisen, och om vilka åtgärder jag hoppas på från en ny regering. Jag var först tveksam. Det har varit så turbulent, sa jag, vi har faktiskt sagt upp två som jobbar deltid. Kan man verkligen prata i radio om hur det känns?

sara_annie_1597

Jag diskuterade saken en stund med reporter Annie Wernersson som har intervjuat mig tidigare under hösten, och bestämde mig för att ja, det kanske till och med är klokt att bryta tystnaden. Jag vet många företagare i samma sits. Som känner skam och skuld över att behöva sätta uppskattade och nära medarbetare i en ledsam och osäker situation. Man vill inte visa utåt hur tufft det är. Samtidigt är det viktigt att omvärlden och politiken får veta under vilka villkor vi driver våra företag och hur snabbt vi måste agera i en kris för att säkra verksamheten på sikt. Åtgärder hade behövt sättas in för längesen.

De unga som växer upp nu har aldrig sett en lågkonjunktur på nära håll, men vi som varit med lite längre vet att kriser kommer och går. Att det kan bli stökigt ett tag, men att det löser sig.

rubrik_surdeg_5448

När jag tänker tillbaka på mitt arbetsliv är det faktiskt bara ett enda jobb jag har slutat frivilligt på, och det var kommunikationsbyrån Rubrik där jag arbetade i sju år innan jag startade bageriet.

Under mina år som journalist i slutet av 90-talet blev man konsekvent utlasad efter elva månaders vikariat. På IT-bubblans tid strax efter millennieskiftet hände det mig TVÅ gånger på bara ett halvår att byrån jag jobbade på sade upp all personal i ett enda svep. Från ett ställe blev jag till och med utkastad på dagen. Jag fick lämna in nyckelkortet, packa mina saker i en sopsäck och ta en taxi hem, eftersom cheferna trodde att jag tänkte ”ta med mig” deras kunder som det hette i branschen.

Det har varit en del nattsvarta ögonblick, och jag lärde mig den hårda vägen att en fast anställning inte nödvändigtvis är säker. Men utan alla dessa erfarenheter hade jag kanske inte heller varit där jag är idag. Varje uppbrott har lett in på en ny väg, i en ny riktning. Jag har blivit trygg med att allt ordnar sig, och det kommer det att göra den här gången också.

sara_bakbord6G8A2469

Jag kommer att jobba mycket mer i bageriet framöver, och därför känns det också naturligt att den här bloggen får väckas till liv igen. Jag har saknat att skriva, och kanske har ni som tittat in också saknat mig lite? I de två kommande inläggen tänkte jag berätta lite mer om hur vi har haft det på Solhaga den senaste månaden, och hur vi har hanterat energikrisen. De senaste dagarna har vi gjort en del förändringar till det bättre som jag absolut vill dela med mig av. Hoppas ni vill följa med!

3 reaktioner på ”Lugn i stormen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s