Lussebak

I dag klockan 11 blir det lussebak på P4 Radio Halland. Jag har packat ner degblandare, mjöl, saffranspasta och hundra miljoner andra små prylar känns det som. I dag ska vi baka precis som vi gör på Solhaga Stenugnsbageri, men i lite mindre skala så att det fungerar hemmavid.

Många är lite förvånade över att vi som lever på att sälja bröd uppmuntrar så mycket till hemmabak. Att vi har hela butiken full med bakprylar och mjölpåsar, att vi säljer saffran, vört och pepparkaksdeg och publicerar våra recept här på bloggen. Men jag tror att ju mer det bakas hemma, desto fler blir medvetna om hantverket, kvaliteten och smakerna som vi brinner för.

Saffransdeg
ca 30 lussebullar

500 g kall standardmjölk
1 tsk saffranspasta (recept här) eller 1 g saffran i påse.
200 g socker
75 g jäst
8 g salt
200 g mjukt smör (inte smält smör)
1100 g vetemjöl med hög proteinhalt

Det går såklart bra att utesluta saffran om du inte gillar det, ta i så fall 15 g grovmalen kardemumma i stället.

Lös jästen och saffran i mjölken. Tillsätt resten av ingredienserna (mjölet sist) och knåda i maskin i 20–25 minuter eller för hand så länge du orkar. Det är viktigt att degen är smidig och elastisk.

Dela degen i bitar om 60 g. Rulla till runda bullar och forma sedan till små korvar, som får ligga och slappna av på bakbordet under en duk. När de har vilat ca 15 minuter blir det mycket lättare att rulla ut dem till långa strängar som du sedan formar efter tycke och smak. Tryck ner russin i mitten på snirklarna. Strängarna ska vara riktigt långa för att formerna verkligen ska synas efter jäsning och gräddning. Lägg dem inte för tätt på plåten. De ska jäsa till dubbel storlek, tar cirka en timme beroende på hur varmt det är i rummet.

Baka av bullarna i 230° varm ugn i 5–8 minuter (beroende på storlek) tills de fått gyllenbrun färg, var noga med att inte baka dem för länge. Pensla med uppvispat ägg direkt när de kommer ut.

Lussekatterna sägs härstamma från 1600-talets Tyskland, där de bakades för att hindra djävulen från att klä ut sig till katt och spöa upp små barn. De ljusa bullarna, den gula färgen och formerna skulle hålla Lusse (Lucifer) på avstånd. Det finns också teorier om att lussekatten har anor från vikingatiden, där katten var en avbild av fruktbarhetsgudinnan Frejas favoritkatt. Behovet av att blidka de mörka makterna var som störst i luciamörkret. Man trodde att brödet hade magiska krafter och att dess kraft skulle överföras till växter, människor och djur det kommande året.

Jag bakade några klassiska modeller från olika delar av Sverige:
1. Krans
2. Prästens hår, en klassiker från Södermanland.
3. Lussekatt
4. Hjulet
5. Julgalten kommer från Östergötland och skulle bringa lycka åt slakten.
6. Kuse
7. Lilja
8. Julvagn, kallas även gullvagn eller julkors.
9. Lindebarn (kommer från Skåne och kallas även pågen) är en symbol för fruktbarhet. Här hade jag missförstått en bild av hur man egentligen gör den. Man ska linda en mycket tunn sträng runt själva…. hm… barnet (eller vad det nu är), inte lägga tre bitar ovanpå som jag gjorde.

Lussekatter kan även användas som fotorekvisita, så här såg det ut tidigare i veckan när fotograf Benjamin var här. Vår städerska Inger höll på att få dåndimpen när hon kom in och såg mina fötter, hon tänkte direkt att ”nu har tösen jobbat ihjäl sig”. (Sedan kan man ju undra varför någon i så fall skulle ta en stol och fotografera detta ovanifrån, men så långt hann hon aldrig tänka.) Resultatet ser ni i alla fall i Hallandspostens/Hallands Nyheters bilaga Hallands näringsliv, jag tror det var den 14 december.

Passar på att ta ett självporträtt med Iphonen och kolla att det här inte ser helt galet ut.

 

 

 

16 reaktioner på ”Lussebak

  1. Kokobello, vad det är roligt att läsa om händelser i världen! Och den lille pågen … Passar ju som hand i handske, grus i dojjan, kropp i famn och tryggad hamn. Spänstigt!

  2. Ja, jag är då en av säkert väldigt många som är jättetacksam att ni så frikostigt delar med sig av recept, tips mm :-)
    Mycket trevligare än svsret jag fick när jag frågade efter vört på närmaste bageriet ”detta är ett bageri, här köper man limpa”… Det enda jag hade behövt var 1 dl, men se det gick inte för sig.
    Tyvärr har jag alltför långt till er för att kunna besöka Solhaga :-( Önskar er en God Jul!

  3. I år ska jag använda ditt recept, banne mig. Och traditionsenligt sätta mig på en plåt jäsande bullar (har hänt minst två ggr…). Det ska som bekant dofta om mors bak!

  4. Snyggaste formerna du gjort på lussekatterna! Jag brukar också göra de kortare ”korvarna” först och sen låta vila under plastfolie faktiskt. Sen är det ju bara att rulla ut till hur långa maskar som helst!
    Ha en trevlig helg!

  5. Receptet låter underbart, men ska degen inte jäsa alls (mer än 15-min-vilan)? Bäst att fråga innan man sätter igång:-) Tack för en härlig blogg att följa. Inspirerande! / Ellen

    1. Hej Ellen, vad bra att du är så uppmärksam! :) Självklart ska bullarna jäsa innan man bakar av dem. Hur länge beror på rumstemperaturen, men troligtvis omkring 60 minuter.

  6. Hej Sara! Provade ditt recept på lussebullar ikväll och de blev perfekta kan jag be att få tala om. Gjorde dubbel sats och med saffranspasta på 1g saffran. Aldrig mer lussebaksfusk med kesella!
    Tack för ett bra recept och God Jul!

  7. Hej Sara!
    Tänkte baka lussebullar efter ditt recept, men har nu en fråga, ska det vara 75g jäst? eller kan man ta lite av surdegsgrunden? och isåfall hur mycket?
    Gjorde pepparkakor nu i veckan, absolut den godaste pepparkaksdegen:) /Ingela

  8. Hej!Driver ett eget hembageri och blev sugen på att testa din lussedeg. Har lite frågor. Är lussedegen kalljäst? Måste degen knådas 25 min i en stor degmaskin. Kan man dubbla receptet flera gånger med lika bra resultat? Är saffranpasta att föredra? Hälsningar Clara Spånberger

  9. Hej Sara! Tack för receptet, vi bakade i dag och de blev fantastiskt goda! Kommer alltid att baka på det sättet nu. Men vi kommer givetvis inte sluta handla köpa hos er för det!
    Agneta

Lämna en kommentar