På min lilla lilla ö

Som liten var jag varken rädd för monster, spöken eller Storpotäten. Det absolut mest skrämmande jag visste var sången om den ensamme bagaren, som min pappa Daniel Helldén har skrivit musiken till. Så fort han började sjunga denna sång med text av Inger Hagerup höll jag för öronen. Väldigt hårt. Ta fram näsduken för här kommer den:

En bagare bakar bullar på en liten liten ö
Rulltårtor tar han och rullar och vispar vispgräddsnö
Men han får sitta ensam där
bland kakorna i sin affär
för det bor ingen annan på hans lilla lilla ö

När fartyg far fram och åter och båtar drar förbi
Då sitter han där och gråter i sitt varma bageri
Och äter kakor själv ibland
För inga kunder går iland
Han är alldeles ensam på sin lilla lilla ö

När vågorna kluckar och rullar kring hans lilla lilla ö
Då äter han upp sina bullar och sen tar han adjö
En vacker dag han sitter död
Mitt i en hög av wienerbröd
Nu bakas inga bullar på hans lilla lilla ö

Man kan tycka att det fanns vissa brister i hans affärsplan, men ändå. Tanken på att det sitter en liten gullig bagare ensam på en ö och gråter är fortfarande helt outhärdlig. Så här dagen före öppning är det inte utan att jag tänker lite på honom. Och på pappa som lärde mig att äta gott bröd. Tänk om ingen kommer? Förutom reportern från Radio Halland som ska sända direkt härifrån vid halv elva-tiden?

Den ser trevlig ut. Men egentligen är det en skräckhistoria.

En annan läskig bok som pappa brukade läsa var Boken om Bagar Bengtsson av Lennart Hellsing. Den bagaren gick det heller inte så bra för. Han klättrade upp på en kokostopp, blev förkyld och dog. Inte ens fågeln som sjöng om den döde Bagar Bengtsson fick vara kvar i livet, det kom en lussekatt och åt upp den.

Men även om olyckliga bagarhistorier susar genom huvudet är jag säkrare än någonsin på att det här är rätt. Jag har utsatt mig själv för den ultimata utmaningen – att bryta upp och starta nytt i en bransch som jag inte känner till överhuvudtaget. Hur knasigt är inte det egentligen? Nej, nu ropar chefen (Gustav alltså) att jag måste gå och rulla lite chokladbollar med valhronachoklad i rostad kokos. Ses imorgon!

15 reaktioner på ”På min lilla lilla ö

 1. Stort lycka till Sara! Det kommer att gå fantastiskt bra, det är jag säker på.
  Stor kram från Italien och Margot

 2. Det här kommer gå hur bra som helst Sara. Det känner jag ända in i magen. Men en lycka-till-kram skadar ju aldrig det heller. Sov så gott nu inatt, försök i alla fall :-) (Gissar att du är som ett barn dagen innan julafton, om inte ännu pirrigare)

 3. Vi äro tusenden … som står och tok-ler sprickfärdiga av stolthet var gång vi hänvisar någon till sarabakar! Tvätt-katastroferna till trots. Nu kör vi!

 4. Stort lycka till, ser jättemysigt ut och bröd kan du verkligen baka. Kommer absolut ut och handlar av er. Synd jag inte kunde komma på festen men så är det ibland. Många lycka till tobbe

 5. Tack för texten! Hade denna låt på en singel med Alice Babs men har den inte kvar tyvärr. Håller med om att texten är skrämmande när man är barn. Hjärtskärande även när man är vuxen. Väldigt speciell melodi också, vacker och vemodig.

  Hoppas det går bra med bageriet!

 6. Men hej! Oj så fantastiskt att komma in på din sida och läsa denna dikt. För den har präglat min barndom så hårt. Den gjordes nämligen som barnprogram, en man läste upp den till musik och jag tror att allt var målat på tidningspapper? Och eftersom jag hade det inspelat på vhs så såg jag den om och om igen (såg det nästan som terapi att få höra den och gråta mig fördärvad).

  Jag undrat i flera år hur den gick och har googlat en massa för att hitta något och så plötsligt hamnar jag här och får läsa den igen. Har du någon aning om vad barnprogrammet hette?
  Vänlig hälsning
  /Marielle

 7. Hej Marielle! Vad roligt (eller tråkigt beroende på hur man ser det) att någon annan än jag har en så stark relation till den här texten! Jag har aldrig hört talas om barnprogrammet, bara hört den sjungas av min pappa. Den är tydligen översatt från norska av Lennart Hellsing, för Norstedts förlag 1953 enligt Wikipedia. Kanske finns det någon på förlaget du kan fråga? Hör gärna av dig igen om du får något svar!

 8. Hej!
  Kul med historien bakom visan! Jag sökte på första textraden eftersom vi kom att prata om visan här hemma. Ingen kände till den. Jag tror att jag har kvar en vinylsingel med Kvintetten Olsson där de sjunger om den stackars bagaren. Men ingen träff på Youtube. Måste leta fram plattan!
  Hälsningar
  Björn

  1. Hej Björn, vad roligt att du hittade till min blogg av just denna anledning! Den här visan förtjänar verkligen en renässans. Hör gärna av dig igen om du hittar någon inspelning, det vore kul! :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s