Lantliv med nöt & frö

fotografering_7421

Idag var jag iväg och köpte nya Lantliv Mat & Vin, med jättefint reportage om Solhaga. Bilderna togs förra sommaren, av jätteduktiga Cecilia Möller. På hennes blogg kan ni se ännu fler fina foton från den här dagen.

lantliv1_0632

lantliv2_0633

Receptet på Solhagas focaccia är med i tidningen, men jag tog faktiskt fram ytterligare ett recept som inte fick plats. Här har ni det.

notofro_7419

Nöt & frö

600 g vatten
840 g vetemjöl special
160 g dinkel fullkorn
180 g vetesurdeg
15 g honung
10 g jäst
25 g salt
20 g sesamfrö
20 g vallmofrö
20 g solrosfrö
60 g hasselnötter
60 g valnötter

Rosta hasselnötterna långpanna i 200° i några minuter, gnugga av skalen i en kökshandduk. Rosta solrosfröna, då får de mycket mer smak.

Knåda allt utom frön och nötter i cirka 10–15 minuter i degblandare. Tillsätt frön och nötter på långsam hastighet ett par minuter.

Låt degen vila i en inoljad plastlåda i cirka 2 timmar, vik ihop en gång under tiden. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela i tre bitar. Forma sedan till avlånga limpor och lägg med skarven uppåt i duk som du mjölar lite lätt med vetemjöl.

Låt jäsa i rumstemperatur i ett par timmar, eller i kyl över natten. Värm ugnen till 275°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande.

Sätt in bröden i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka av i cirka 30 minuter så att de får rejält med färg och hållbar skorpa.

kopmansdisk_0644

Jag blev verkligen påmind om högsäsongen när jag tittar på bilderna i Lantliv. Det är nästan svårt att tänka sig kö ut på gatan just nu, men det gäller att ligga steget före när den väl kommer. Häromdagen var jag på Antikstället och köpte den här fantastiskt fina gamla köpmansdisken, här ska dukas brickor med fina gamla koppar och kannor.

lador_0648

Emma fick styra upp innehållet med lappar och allt. Äntligen ordning och reda.

ante_soffa_0620

Urban som driver Antikstället hade precis fått in den här fina hörnsoffan, som visade sig vara helt perfekt för Solhagas veranda. Troligtvis är den från 30- eller 40-talet. Jag slog till direkt, och nästa projekt blir att måla den i samma kittvita linoljefärg som huset för att den ska tåla att stå ute.

skor

Jag har piffat till mig själv också, med spontanköp av glada vårskor på Ecco i Halmstad när jag körde leveransen till diMare förra veckan. Och se så fint de matchar klipporna på Nordiska Akvarellmuséet i Skärhamn som vi besökte i helgen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s