Starta bageri

solhaga2

Idag är det precis två år sedan vi öppnade Solhaga Stenugnsbageri i Slöinge. Bilden till vänster visar hur det såg ut första morgonen, när Gustav hade bakat av och höll på att fylla hyllorna. Det var så spännande, skulle det dyka upp några kunder alls? Jomenvisst. Någon startsträcka blev det aldrig, allting bara rullade på.

Två år senare är det Emma som står bakom disken, som ni ser är den utbytt till en större och bättre. Vi har utvecklat sortimentet, fått fina diplom att hänga på väggen och ordning och reda bakom kulisserna. Allt det där som inte syns på bilden men som betyder så mycket.

Många sa till mig innan jag startade att det är ett tungt, skitigt och slitsamt arbete, men jag vet inte om jag håller med. Så himla tungt är det faktiskt inte, man får vara beredd att hugga i bara. Och tar man hand om sig med mat och sömn är det rena superträningen. Jag har aldrig varit så stark som nu och jag är så glad för mitt lilla bageri!

Jag minns hur jag satt och googlade på ”starta bageri” för några år sedan. Jag hittade inte så mycket, därför tänkte jag nu skriva det där inlägget som jag skulle velat läsa då. Det är många som bär på bageridrömmen, som hör av sig till mig. Därför tänkte jag fira Solhagas två år med att bjuda på tio saker som jag gjorde medvetet och som fungerade.

1. Satsa fullt ut. Tid, kraft och pengar. Tänk inte att du bara ska testa lite och se om det funkar. Du kanske tror att du tar den säkra vägen, men var medveten om att en halvhjärtad satsning kan vara det samma som att riskera allt. Kunderna märker direkt om det inte är på riktigt.

2. Flyg högt och dröm. En tydlig vision är ett måste, något att sträva efter. Jag hade massor av bilder i huvudet. Begrepp som ”vallfärda” och ”kö ut på gatan” flimrade förbi och jag såg framför mig hur människor skulle lysa upp när de klev innanför dörren. Jag tänkte mig att det skulle bli det bästa bageriet i Sverige. Kanske i hela universum.

3. Landa i verkligheten. Formulera en tydlig affärsidé. Exakt vad vill du göra, och för vem? Det ska gå att uttrycka i en enkel mening. Om du kan göra det blir du också tydligare för dina kunder och kan stämma av alla beslut och satsningar mot det som är kärnan. Fokusera mer på vad du kan ge än vad du vill ha tillbaka. Tanken med Solhaga var inte att jag skulle baka och sälja bröd i Slöinge. Det var att människor skulle komma hit och uppleva det godaste brödet i en fantastisk miljö, och gå härifrån gladare än när de kom.

4. Planera. Som projektledare för drömmen måste du skaffa dig superkoll på vad som krävs i verkligheten, hur du bör prioritera och när i tiden olika saker ska hända. Lagar, regler, branschkunskap. Affärsplan med finansiering, budget, försäljning, marknadsföring. Bygge, utrustning, arbetsflöden, rutiner, bemanning… listan tar aldrig slut men det är bara att bita tag i det.

5. Ett bra läge. Många trodde inte jag var klok som satsade så stort i en by med bara 1000 invånare. Men det bor väldigt mycket folk runtomkring, inte minst på sommaren. Bruset från E6:an 500 meter bort är ljuv musik i mina öron, det betyder trafikläge. Och framför allt – här i trakten fanns mathantverkare som redan hade bevisat att det fungerar. Om man gör det bra.

6. Gör rätt saker, ta hjälp med resten. Jag hade inte ens varit i ett bageri, och aldrig jobbat i en kassa. Jag hade ett brinnande intresse för bakning och hade påbörjat en hantverksbagarutbildning för Jan Hedh, men förstod att det inte skulle räcka för att kunna presentera en professionell produkt från dag ett. Jag tog in min kurskamrat Gustav, som kunde sätta recept och rutiner. Allt medan jag ägnade mig åt det som jag kunde bäst – marknadsföring och försäljning. Det var värt varenda krona.

7. En sak i taget. Gapa inte efter för mycket, sålla bland idéerna. Vi valde att starta i lågsäsong med ett mindre sortiment, för att kunna lägga produkterna på en hög nivå från början. I takt med att vi fick rutin och tempo kunde vi utöka med leveranser, café och bakkurser.

8. Var professionell. I alla delar av företaget, inte bara det som gäller din produkt. Allt runtomkring är också viktigt – från butikens design till hur du bemöter den som hämtar soporna varje torsdag. Var seriös. Ta betalt för det du gör, och betala dem som hjälper dig enligt avtal som gäller för branschen. Dra tydliga gränser mellan jobb och privatliv, särskilt om du har jobbet nära hemmet. Var försiktig med att blanda in familj och kompisar. För mig är det viktigt att Ante har sitt jobb och jag har mitt. Barnen får inte springa omkring i bageriet, det är en arbetsplats. En riktig sådan där man har möten, utvecklingssamtal, kick-offer och hela paketet.

9. Balansen mellan tid och pengar. Köp utrustning som krävs för att du ska kunna spara tid och göra ännu bättre saker. Efter första högsäsongen köpte vi en ugn till. Det kostade typ 160 000. Men eftersom vi kunde korta tiden för avbaket från 8 till 4 timmar hade vi tjänat in det i personalkostnader på mindre än ett år och dessutom minskat på det slitsamma nattarbetet. Och framför allt – vi frigjorde den extra tiden som är så viktig för att fortsätta utvecklas och ha roligt.

10. Berätta din historia. Visst kan man lägga massor av pengar på traditionell marknadsföring som annonser och hemsidor. Men den som kan beröra andra människor med sin historia har det största försprånget. På reklamspråk kallas det storytelling. På vanlig svenska – var dig själv, lyft fram det mest unika du har och dela med dig. Jag har knappt köpt en enda annons och inte gjort några pressutskick. Däremot har jag suttit många många sena kvällar och bloggat. Bland bilderna i mitt fotoalbum finns det några enstaka på barnen, resten är bröd… tack vare facebook och den här bloggen har jag kunnat nå ut till väldigt många och fått jättefint utrymme i både tv, radio och press.

Flera av de här tipsen kan översättas till vilken bransch som helst egentligen och jag skulle kunna forsätta i ytterligare några spaltmil. Men jag sätter punkt här, för snart kommer ett gäng damer från Lions på studiebesök. Vill ni ha mig som föreläsare, eller göra som andra nystartare och ta in mig som konsult så är det bara att fråga.

sara_jb_0169

Avslutningsvis en bild från idag, när en av mina viktigaste personer kom förbi för att köpa bröd – snickare Jan Bengtsson som var med och byggde detta bageri. Han är världens bästa!

23 reaktioner på ”Starta bageri

  1. Grattis på 2-årsdagen! Vilken superbra lista. Minns ännu när du öppnade bageriet och hur du bloggade ”live” nästan. Det har varit superroligt att få följa med utvecklingen av ditt bageri och roligt att det lyckats så bra. Min dröm är att få besöka bageriet vid något skede, helt enkelt är det ej när man är bosatt i Helsingfors. :) Lycka till även i framtiden!

  2. Hej!
    Det har varit roligt att följa din färd till ditt drömjobb.
    har en likadan själv, men det ekonomiska skrämmer….
    vilka krav finns det för ventilationen i ett bageri?
    vad kostar all utrustning som behövs?, begagnad eller ?
    hoppas du svarar :)
    /Anders

    1. Hej Anders, det är jättesvårt att säga. Allt beror på vad du har tänkt göra i ditt bageri och vilken volym. Jag köpte en del begagnat, men allt gick sönder tyvärr. Köp stabila grejer när det gäller det som absolut måste fungera – ugn, kyl och blandare. Ventilationen behövs vid ugnen, men är nog inget problem om du kan göra hål i väggen eller taket från din lokal.

  3. Hej,
    Stor grattis!! Vad bra att ni vågade öppna bageriet.
    Jag är intresserad av att veta lite om processen.Funderade ni också på att köpa ett fungerande bageri som ett alternativ? Hade ni någon hjälp från bankerna?

    1. Nej, att köpa ett befintligt bageri var inte aktuellt, eftersom allt utgick från lokalen vi hade här. Och så hade vi bra hjälp från vår bank Länsförsäkringar. Lycka till med dina planer!

  4. Sara,
    Herreguuud vilken Solhaga-abstinens jag har!! Har haft sjuka barn på halsen bra länge nu – måste nog komma förbi o inhandla några bröd o allianskringlorna verkar vara något för ett fikabord med självaktning :) Ulrik har haft några Stockholmsrundor på sistone och vi har ätit oss igenom Magnus Johanssons (i Hammarby Sjöstad) sortiment. Jättebra bröd men första dagen har brödet haft en degig konsistens. Vet du om han bakar med enbart surdeg? Ett luftigt bröd som Solhagas levain har vi inte hittat hos Magnus. Får återigen instämma med den resande säljaren(som hade farit land o rike runt o besökt alla surdegsbageri han kört förbi) som utnämnde Solhaga till landet bästa bageri!!
    Ha det fint så ses vi! Kram!

  5. Jag vill starta ettbageri i ett annat land , var där på semester och kl 14:00 tar brödet slut . De fanns inte mycket att välja mellan .
    Bakelser finns inte alls ( jo man kan köpa färdiga som smakar diskmedel) har du förslag ?????

  6. Hej,

    Jag undrar lite om vart du började när du bestämde dig för att starta ett bageri och hur fick du reda på alla regler, lagar, bestämmelser, krav, hållbarhet, näringsinnehållsförtecknings krav etc?

    Hjärnkontoret är helt överbelastat.

    Mvh,

    Sonja :)

  7. Hej! Jag håller på att starta ett bageri ( är dock bara i planeringsstadiet än) och googlade ”starta bageri” och så kom ditt bageri upp :) Jättekul att läsa om det! Jag har en fråga: Var har du köpt maskinerna tex kylskåp, ugn ifrån? Jag funderar på att köpa begagnat men som du skrev så är risken stor att de går sönder så därför tittar jag på helt nya grejer också. Ha det gott! / Lotta

  8. Hej jag skulle vilja bygga en Stenung på gammalt sätt mura upp en.Vet du någon som kan detta?mvh Elisabet

  9. Hej!!!
    Hittade just detta inlägg då jag googlade: att starta ett bageri! Så många bra tips. Tusen tack för att du delar med dig av dina erfarenheter, det här kommer hjälpa mig massor i min dröm att starta ett eget tårtbageri.
    =)
    //Emma

    1. Vad kul, det var ju precis så jag tänkte när jag skrev inlägget. :) Stort lycka till med dina planer!

  10. Hej Sara!
    Så himla inspirerande! Roligt att se andra som lyckats!
    Hoppas verkligen att det går lika bra för mig. Är mitt uppe i att öppna ett bageri och kan knappt vänta tills allt är klart! Skulle vilja fråga dig om råd angående ugnar, jag är helt vilse i den djungeln: kombiugn, konvektionsugn… och en massa annat… Min inriktning är glutenfria bröd och bakverk, där jag inte behöver ånga. Vilken ugn skulle du rekommendera mig att köpa? Tacksam för svar!
    Hälsningar
    Anna

    1. Hej Anna, vad kul det låter! Jag är inte så insatt i annat än stenugnar tyvärr, men kolla med Friends of Adam i Stockholm och se om du kan få några tips där. All lycka med öppningen! :)

  11. Hej Sara!

    Sitter så ofta och läser allt du skrivit i bloggen….
    Jag har också en dröm, hoppas verkligen att den ska bli sann…
    Mitt dilemma är pappersointresse….men hoppas kunna lära mig och får väl lämna bort det som går :)
    Baka skulle jag kunna göra dygnet runt!

    Hoppas komma ner en tur till i sommar/ höst DÅ kikar jag in igen :) / Gizze

    1. Hej Matilda! Jättesvår fråga, det beror helt på vilka förutsättningar du har, var det ligger och vad du har tänkt producera. De största utgifterna brukar vara anpassning av lokal och inköp av utrustning, så börja med att räkna på det.

  12. Hej Sara, Vad roligt att du har lyckats med att driva ett bageri på en liten ort. Tycker du att det går att konkurera prismässigt med ”industribröd” som säljs i matbutikerna? Jag har hört att det kan vara svårare att befolkningen på landsbyggden vill betala mer för ett kvalitetsbröd, vad är din erfarenhet? Jag frågar dig efetrsom jag själv planerar att starta ett bageri på landsbyggden.

  13. Googlade precis starta bageri. Har hittat den perfekta lokalen och ser behovet i byn. Men fegar ur. Måste läsa på och hoppas att ingen annan hinner före.

    Ville mest säga tack för en bra lista!

Lämna en kommentar