Så minskade vi elförbrukningen i bageriet med 26% på en vecka

Här kommer ett inlägg som kanske inte riktigt hör till vanligheterna på den här bloggen, som jag skriver framför allt för mina kollegor inom bageri och restaurang. Men som jag självklart hoppas kan inspirera till elsparande även i vanliga hem! Vår bransch är en av dem som drabbas allra hårdast av energikrisen, därför är det så otroligt viktigt att vi hjälps åt nu och delar med oss av alla tips för att få ner förbrukningen.

solhaga_ute_6G8A2947

Den senaste tiden har vi  ägnat oss åt seriöst kilowattnörderi på Solhaga. Bageri, lager och restaurang ligger i separata byggnader och förbrukar tillsammans ungefär 10 000 kwH i månaden, eller runt 300 kWh per dag.

Vi köper miljömärkt el från Falkenberg Energi där vi har ett avtal med timpris, vilket delvis räddar situationen eftersom elen ofta är billigare på natten då vår förbrukning är som högst. Men trots detta blev alltså vår elräkning för augusti 55 000 kronor istället för 16 000 som förra året. Och värre blir det om inte vi alla drar vårt strå till stacken och sparar.

dokumentation_6G8A3002

Jag har börjat föra el-dagbok, och skapa nya rutiner där vi testar att göra på olika sätt olika dagar. Sedan kan vi logga in och titta på vår förbrukning timme för timme och försöka identifiera var i bageriet vi kan stoppa onödiga energiläckor.

Insikten efter några enkla åtgärder gör nästan lite ont. Vilket slöseri som bara pågått utan att vi tänkte på det! Lite som att låta vattenkranen bara rinna dygnet runt i den händelse man blir sugen på ett glas vatten.

3okt_kurva

Utgångsläget. Här har vi förbrukningen måndag 3 oktober, en typisk dag i lågsäsong då det gick åt totalt 290 kWh. På bilden syns hur förbrukningen stiger kraftigt när de tidsinställda ugnarna värmer upp under natten för att stå klara när första bagaren kommer in någon gång framåt 06. Det är tydligt att ugnarna startar lite för tidigt, de står och drar en massa el under flera timmar utan att de ens används. Så kan vi ju inte ha det. (Ska tilläggas att vi alltid tajmar våra två ugnar med en timmes mellanrum för att effekttoppen inte ska bli för hög.)

Under öppettiderna 8-18 ligger förbrukningen runt 10 kWh per timme. Det är diskmaskiner och degblandare, kaffebryggare, espressomaskin, kylar och frysar som får jobba lite extra när de öppnas och stängs. Efter öppettiderna sjunker förbrukningen till en lägstanivå på 6 kWh per timme.

Så vad kan vi göra åt det? Här kommer åtta punkter som vi genomförde under en vecka, och vad det gav för resultat.

ugnar_6G8A2935

1. Ugnarna.
Det som drar mest i bageriet är våra två stora ugnar. När Solhaga öppnade 2011 hade vi bara en, men en efter första högsäsongen insåg vi att det var alldeles för lite så vi köpte en till likadan. Vi har slentrianmässigt använt ugnarnas alla åtta däck, även i lågsäsong när vi bakar betydligt mindre. Enorma mängder energi går åt till att värma upp ugnar som kanske bara används för en eller två omgångar bröd eller bullar.

sloingebrod_snitt_3143

Jag testade en ny rutin som bygger på att bara fyra däck värms upp till max, och att man är noga med att tajma ugnen precis lagom till avbaket så att den inte står på i onödan. Sedan bakar jag på fallande värme precis som man gjorde med vedugnar förr i tiden. Först surdegsfrallor och bröd som går in på 280 grader och sänks till 240 direkt efter insättning.

bullar_jasskap_3142

Därefter är temperaturen perfekt för mjuka frallor och vetebröd som tajmats till exakt rätt tid i jässkåpet. Sedan går vi ner till 210 för kavlade degar och diverse kondis som mazariner och kakor.

solhaga_fikadisk_3169

På andra försöket startade jag kl 6 och lyckades få fram allting till öppning kl 8. Man får tänka till en del vad gäller logistiken beroende på vad som råkar vara färdigjäst och det kräver lite träning.

diskmaskiner_6G8A2940

2. Utrustning påslagen bara när den behövs. 
Vi har två diskmaskiner, en liten för kafédisk och en stor för plåtar och annan bageriutrustning. Tidigare stod båda på från morgon till stängning. Nu använder vi bara den stora för att diska plåt, därefter stängs den av. Resten av dagen använder vi den lilla, som är nyare och mer energieffektiv. En bra idé kan också vara att koppla diskmaskinen till varmvatten, vilket gör att ingen onödig energi går åt till att värma upp vattnet (detta fick jag tips om på ett branschseminarium om energibesparingar förra veckan).

mackjarn_6G8A2913

Ett annat exempel: Det dubbla mackjärnet för grillmackor stod tidigare på från 7, men startas nu först framåt lunchtid. Och vi använder bara den ena halvan nu i lågsäsong. Kylbänken den står på behövs för all kallskänk i högsäsong, men nu är den avstängd.

tvattstuga_6G8A2907

3. Flytta förbrukning till rätt tidpunkt.
För oss som har timpris är detta viktigt. Men egentligen också för alla andra, eftersom det är en solidarisk fråga att minska belastningen på elnätet vid topparna så att det blir billigare för alla. Varje dag kollar jag elpriserna kommande dygn på elbörsen Nordpool. Tvättmaskinerna laddas vid arbetsdagens slut, men startar först när elen är som billigast (oftast på natten). Förste bagare på plats slänger in tvätten i torktumlaren innan priserna klättrar uppåt.

frys_6G8A2901

4. Justera temperaturer.
Av någon anledning var temperaturen i stora frysrummet inställd på -23, och den fick verkligen kämpa för att komma ner i så låg temperatur. Nu höjde vi till -18, vilket räcker gott och väl. Om man behöver vara inne i frysen och stöka en längre stund trycker man på pausknappen, och låter aggregatet vila. Egentligen skulle den behöva frostas av som ni ser i taket, men vi får vänta tills det blir minusgrader ute och vi kan flytta ut allt.

svenskakyrkan_3178

5. Minska kyl- och frysvolymerna.
Det spelar roll hur stora volymer man kyler och fryser. Vi tömde stora frysrummet på två kubik bröd och bullar som vi samlat på oss. Allt kördes till Svenska Kyrkans diakoniverksamhet i Falkenberg och Riagården som arbetar mot psykisk ohälsa. Nu har vi en plan för hur bröd och bullar ska skänkas bort, vilket såklart känns bra i hjärtat med tanke på att de som redan har det svårt är de största förlorarna i krisen.

monter_butik_6G8A2920

6. Ta fast energitjuvarna.
Ofta är det äldre utrustning som drar mest el. Den här kylmontern är tio år gammal och fungerar ganska dåligt. Det blir liksom ett stort isblock som byggs upp inuti, och vi måste frosta av säkert en gång i månaden. Vi bestämde oss för att stänga av helt och flytta kylda drycker till en mindre drickakyl. Varje morgon ställer vi ut ett skylt-ex av varje macka och kondis som brownies och chokladbollar.

Klassisk säljtradition säger tyvärr att det måste vara fullknökat och uppbullat till max för att kunderna ska bli köpsugna. Men i det här läget kanske man kan få något slags psykologisk dispens? Vi skojade lite om att vi borde haft en 3D-printer och skriva ut produkter som fyller ut. Vem vet, kanske blir det verklighet förr än vi anar.

solhaga_ute_veranda_6G8A2977

7. Täta och använd alternativa energikällor. 
När elpriserna var höga i vintras slutade vi helt med att värma upp nedre våningen på Solhaga när restaurangen inte var öppen. Det sparade bortåt 1000 kWh i månaden. Ja, ni förstår ju att ett oisolerat hus med originalfönster från 1900 läcker som ett såll, och ännu värre blev det när vi tvingades borra upp en massa extra ventiler för att få restaurangen godkänd av byggnadsnämnden. I veckan satte vi iallafall in alla innanfönster, och det gör stor skillnad.

salong_inne_nelli_6G8A3032

Här inne är det vattenburen värme och luftvärmepump som står för uppvärmningen. Vedeldad kamin ger lite extra värme och mys, särskilt i början av dagen då det kan vara kyligt. Sedan hjälper gästerna till att gemensamt värma upp lokalen. Varje människa ger 100W, så vi får verkligen hoppas på fullsatt hela vintern!

espressomaskin_6G8A2931

8. Många bäckar små.
Man ska inte underskatta de små detaljerna, för de är väldigt många i ett bageri. Vi stänger av så många maskiner som möjligt på natten. Kaffebryggare, espressomaskin, kvarnar, tevattendispenser, butiksbelysning, etc. Sedan startas allt på morgonen – men inte samtidigt för att undvika effekttoppar.

3-10okt_kurvor_utantext

Här ser vi resultatet. Den orange kurvan är alltså förra måndagen 3 oktober, och den svarta kurvan är nu i måndags den 10 oktober, en vecka efter alla ovanstående åtgärder.

 • Smartare hantering av ugnarna minskade förbrukningen under natten från 142 till 102 kwh = -28%.
 • Nya rutiner för användning av diskmaskiner, tvättmaskiner och mackjärn under öppettiderna gav en minskning från 115 till 91 kWh = -21%.
 • Justering av temperaturer och avstängning av diverse utrustning utanför öppettiderna har gjort att lägstanivån på förbrukning har sjunkit från 6 till 4,8 = -20%.
 • Den totala minskningen för hela dygnet blev från 290 kWh till 216 kWh = -26%.

Nu innebär detta tyvärr inte att våra elkostnader blir 26% lägre, eftersom nattförbrukningen är så pass billig, men det ska ändå bli väldigt intressant att se var det landar när räkningen för oktober kommer.

solhaga_ute_vatten_6G8A2964

Tänk då att detta bara var början och att det finns mycket kvar att göra. Vi har länge haft planer på solceller, men investeringen i restaurangen fick gå först. Vi har också haft kontakt med konsulter för att hitta sätt att återvinna värmen från ugnarna. Byta alla lysrör till LED-belysning, och vara noga med energiklass på nya inventarier som köps in.

Arbetet fortsätter helt enkelt, och jag lovar att fortsätta berätta om allt vi kommer på. Tacksam om ni vill göra detsamma och dela era tips i kommentarerna.

Om fler lyckas spara blir det billigare för oss alla, tillsammans kommer vi att göra skillnad om vi verkligen anstränger oss.

EDIT: Detta inlägg har redigerats efter tips från en mattekunnig person som påpekade att jag räknat lite fel. Nu ska allt stämma! 

5 reaktioner på ”Så minskade vi elförbrukningen i bageriet med 26% på en vecka

 1. Vilken kämpe du är Sara! Så fint att du delar med dig även om detta, kommer såklart hjälpa andra företagare att tänka till.

 2. Härligt att höra att ni lyckas komma runt problemet, åtminstone en del! Detta lär i slutändan göra att ni sparar pengar genom att räkna på mängd ni bakar för att minska mängden som hamnar i frysen också.

  Kommer snart en vinter trots allt. Värmeljus, kronljus och oljelampor ger inte bara mysstämning utan genererar även det värme bättre än vanliga glöd- eller LED-lampor.

 3. Bra jobbat!

  Tänker att en full kyl/frys håller kylan bättre. Blir stabilare temp och färre start/stopp av kompressor. Skulle också kunna va smart att sänka frys termostat när elen är billigare. Antingen manuellt eller med någon smart styrning.

  Också finns prylar man kopplar in på HAN porten på elmätaren så man ser elförbrukningen live i realtid. Det är bättre än att föra dagbok och kolla dagen efter.

 4. Alltid kul att besök er, är så imponerad hur du Sara driver detta företag tillsammans med ditt Team ❤️❤️❤️❤️

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s